Κορωνοϊός

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Τα καλά νέα του κορωνοϊού

Τα συμπτώματά του είναι συμπτώματα που μοιάζουν με οποιαδήποτε γνωστή ίωση του αναπνευστικού π.χ. ρινική καταρροή, φτερνίσματα, βήχας, πυρετός κλπ
Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες της επιδημίας στην Κίνα η θνητότητα της συγκεκριμένης νόσου είναι περίπου 2,5 % και μάλιστα αυτές τις μέρες σταδιακά μειώνεται στην Κίνα (ο ιός embola έχει θνητότητα 65% αλλά μεταδίδεται πιο δύσκολα)
Στα παιδιά δεν είναι συχνός και εκδηλώνεται με ηπιότερα συμπτώματα από ότι στους ενήλικες (στην Κίνα οι ασθενείς κάτω των 18 ήταν το 2,4% του συνολικού αριθμού των ασθενών και από αυτούς νόσησαν πολύ σοβαρά το 0,2%)
Στην Ελλάδα ήρθε αργά οπότε είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι λόγω της τρίμηνης εμπειρίας στην Κίνα
Έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό άτομα χωρίς συμπτώματα (λίγοι σε ποσοστό)
H εξάπλωση του ιού στις χώρες εκτός Κίνας έφτασε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (π.χ. 650 στην Ιταλία/ 80000 στην Κίνα)

Υπάρχουν ανησυχητικά νέα για τον κορωνοϊό;

Είναι νέος ιός και δεν γνωρίζουμε όλες τις ιδιότητές του και βέβαια ούτε το πώς πέρασε στον άνθρωπο. Το άγνωστο πάντα φοβίζει.
Μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα ιδιαίτερα σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό
Ο φόβος και ο πανικός εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Σωματική και ψυχική υγεία παιδιών σε καραντίνα

Αγαπητοί γονείς,

ελπίζω όλοι να είστε καλά στις νέες συνθήκες που ζούμε. Θεωρώ ότι σαφώς το “μένουμε σπίτι” ήταν αναγκαίο, αν σκεφτούμε  πόσες ώρες εμείς και τα παιδιά μας περνούσαμε έξω από το σπίτι προ κορωνοϊού. Άρα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει ο καθένας, σύμφωνα με τις ατομικές και οικογενειακές του ανάγκες, το που και πόσο θα περνάει το χρόνο του μετά κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη φάση της απομόνωσης είναι η πιο δύσκολη γιατί μόλις άρχιζαν να εμφανίζονται  οι επιπτώσεις της αλλαγής της ρουτίνας χρειάζεται να γίνει μια ακόμη βαθύτερη “βουτιά προς τα μέσα” τόσο σε ατομικό όσο και οικογενειακό επίπεδο.

Σε ποιους τομείς θα είναι πιο δύσκολο?

Πως θα γίνει πιο εύκολο αυτό?

  • ΚΙΝΗΣΗ

Η κίνηση είναι αναγκαία για μικρούς και μεγάλους. Ειδικά για τα μικρά παιδιά είναι το χαρακτηριστικό τους. Μίλησα σε άλλη επικοινωνία, για γυμναστική αλλά αυτό αποτελεί οργανωμένη κίνηση και είναι καλή ιδέα για τους ενήλικες αλλά για τα παιδιά είναι εξίσου σημαντική τόσο η ανοργάνωτη κίνηση όσο και η ακινησία.

ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

  • χοροπήδημα στο κρεββάτι αλλά με ασφάλεια δηλαδή μαξιλάρια γύρω από το κρεββάτι και ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΝΗΛΙΚΑ. Αν το κρεββάτι έχει κάγκελα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα ΠΡΕΠΕΙ να κρατιούνται από αυτά. ΕΛΕΓΞΤΕ την απόσταση από το ταβάνι. Επίσης αν έχετε ένα επιπλέον στρώμα βάλτε το στο πάτωμα. Πριν αρχίσετε θέσετε τα χρονικά όρια και βάλτε κι ένα ξυπνητήρι να χτυπήσει ώστε να σημάνει την ΑΡΧΗ και το ΤΕΛΟΣ του παιχνιδιού. Να θυμάστε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να γίνει επικίνδυνο και είναι απαραίτητη τόσο η επιθεώρηση του χώρου από εσάς για την ασφάλεια όσο και η επίβλεψή σας ή καλύτερα η συμμετοχή σας
  • ο γνωστός σε όλους μαξιλαροπόλεμος. Αγαπημένος σε όλες τις ηλικίες και σίγουρα είναι καλό να γίνει οικογενειακός μαξιλαροπόλεμος. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ.

Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν στο σπίτι τα παιδιά αρκεί να τεθούν τα όρια σχετικά με το πού μπορούν και πού δεν μπορούν να κρυφτούν. Περιλαμβάνει κίνηση και ακινησία. Μάλιστα ένας γονιός μπορεί να κρύβεται με ένα μικρότερο παιδί που δεν ξέρει το παιχνίδι.

ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Δεν είναι κάτι εύκολο για πολλούς ενήλικες αλλά και για παιδιά ιδιαίτερα μικρής ηλικίας. Γι’ αυτό λοιπόν η αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να σταθεί ήρεμο μέχρι να τελειώσει η άμμος μιας κλεψύδρας, να μικρύνει ή να σβήσει ένα κεράκι, να τραγουδήσει ο γονιός ένα ή δύο τετράστιχα τραγούδια(π.χ. φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολειό, να μαθαίνω γράμματα…), το κουδούνισμα ρολογιού (ή κινητού) που έχετε προγραμματίσει από πριν…. Και ότι άλλο σκεφτείτε. Για μεγαλύτερα παιδιά το μέτρημα μπορεί να βοηθήσει. Επίσης και κάποιες ασκήσεις γιόγκα εφόσον οι γονείς ξέρουν.

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή από νηπιαγωγείο και μετά (ίσως και προνήπιο): γυμναστική, γιόγκα ή παιχνίδια όπως το αγαλματάκια ακούνητα είναι καλά. Επίσης ζητείστε από τα παιδιά σας (>8 ετών) να σας μάθουν τα παιχνίδια που κάνουν στο σχολείο χτυπώντας τα χέρια ενώ ταυτόχρονα λένε κάποιο ποίημα-τραγούδι.

  • ΗΛΙΟΣ

Όταν αυτός υπάρχει μπορούμε να τον έχουμε ντυμένοι με ελαφριά ρούχα είτε παίζοντας στην αυλή, είτε πίνοντας στο μπαλκόνι ωραίο χυμό, είτε ανοίγοντας το παράθυρο και παίζοντας το “βρες τον ήλιο”. Όταν βρεθεί κάθεται κάποιος εκεί ή πίνει το χυμό του μέχρι να χαθεί ο ήλιος. (κάνουμε δηλαδή ότι και οι γάτες στο σπίτι). Οι γονείς που γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα με τη βιταμίνη D, μπορούν να τους δίνουν τη ημερήσια δόση τους.

  • ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΓΑΠΗ

Στην αρχή τα πράγματα θα βγάζουν ένταση. Τι κάνετε λοιπόν; αρχικά όσο μπορείτε αφήστε το να γίνει και μην το αποτρέψετε. Σταδιακά θα ελαττωθεί τόσο η ένταση όσο και ο ημερήσιος αριθμός τους. Τώρα που δεν έχετε δουλειές παρατηρήστε τους καβγάδες τους (σαν να βλέπετε ταινία), και θέσετε ερωτήματα στον εαυτό σας όπως : ποιος ξεκινάει συνήθως; κερδίζει ουσιαστικά κάποιος ή όχι; υπάρχει πάντα ένας χαμένος; αυτός απλά το δέχεται ή κάθεται στη γωνιά του και κλαίει;  ποια είναι η δική σας εσωτερική αντίδραση (συναισθήματα πχ ενοχή, φόβος, αγανάκτηση για το δίκαιο κλπ);  ποια είναι συνήθως η εξωτερική αντίδραση σας; 

Τη μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι πρώτα να εξετάσετε καλά τις δικές σας εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις. Αν αυτό γίνει τότε θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε.

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε και καλό ταξίδι στην περίοδο του κορωνοϊού.

Τι μπορούμε να κάνουμε όλη μέρα με τα παιδιά.

Ο κορωνοϊός τελικά φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες. Φυσικά σε κάποιους έφερε αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους ή και για τους ίδιους. Ευτυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί των κρουσμάτων και των  θανάτων είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα κι ελπίζω να παραμείνει έτσι.
Τι κάνουν όμως στο σπίτι οι μαμάδες (ή οι μπαμπάδες) με τα παιδιά που δεν έχουν σχολείο και οι ίδιοι δεν δουλεύουν ή έχουν άδεια;

Δείτε περισσότερα

Πυρετός με ή χωρίς κορωνοϊό

Θα ήθελα να σας παραπέμψω σε ένα πολύ καλό και ψύχραιμο video στο youtube για τον πυρετό, με αφορμή τον κορωνοϊό, το οποίο δημιούργησε o καθηγητής νοσηλευτικής, Dr. John Campbell.

Όσοι έχετε παρακολουθήσει τα σεμινάριά μου, με αυτό το video θα μπορέσετε να εμβαθύνετε περισσότερο στο κομμάτι του πυρετού. Εδώ θα βρείτε το link για το video και παρακάτω την μετάφρασή μου στα ελληνικά.

Συνοπτική μετάφραση από τα Αγγλικά στα ελληνικά του βίντεο του Dr. Campbell σχετικά με τον πυρετό:

Ο πυρετός αποτελεί φυσιολογική απάντηση σε μια λοίμωξη με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (υπερθερμία). Ένα άτομο με πυρετό ονομάζεται εμπύρετο ενώ κάποιος που δεν έχει πυρετό ονομάζεται απύρετος.
Το όργανο που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος είναι ο υποθάλαμος (όργανο στον εγκέφαλο που ρυθμίζει και την παραγωγή όλων των κυριότερων ορμονών) ο οποίος ορίζει ως σημεία ρύθμισης τις θερμοκρασίες μεταξύ 36,50 – 370C. Όταν λοιπόν η θερμοκρασία του αίματος που κυκλοφορεί στον υποθάλαμο χαμηλώνει τότε ξεκινούν μηχανισμοί για να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Αντίστροφα, όταν η θερμοκρασία του αίματος ανεβαίνει από τα προκαθορισμένα όρια ξεκινούν μηχανισμοί απώλειας θερμότητας. Όταν κάποιος έχει πυρετό αυξάνονται τα σημεία ρύθμισης της θερμοκρασίας.
ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΕΤΟΥ
Ο πυρετός συνήθως εμφανίζεται σε λοιμώξεις αλλά μπορεί να συμβεί και σε τραυματισμό, χειρουργείο ή σε διάφορες νοσογόνες διεργασίες. Για παράδειγμα εμφανίζεται αρκετά συχνά πυρετός μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, όταν δηλαδή το μυοκάρδιο βλάπτεται από την απόφραξη της αιματικής ροής κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας. Τα νεοπλάσματα είναι μια άλλη πιθανή αιτία πυρετού και μάλιστα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ανάπτυξης καρκίνου.
Οι λοιμώξεις οφείλονται στην παρουσία μικροοργανισμού όπως είναι τα βακτήρια ή οι ιοί σε έναν ιστό τα οποία μάλιστα ονομάζονται εξωγενή (εκτός του οργανισμού, στο περιβάλλον) πυρετογόνα δηλαδή ουσίες που “γεννούν” “πυρ”.
Τα λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν την παρουσία ενός λοιμογόνου παράγοντα σ’ έναν ιστό. Όταν τον εντοπίσουν τα μακροφάγα (είδος λευκών αιμοσφαιρίων) παράγουν κυτοκίνες οι οποίες είναι ορμόνες που έχουν τη δυνατότητα να επιδρούν σε άλλα κύτταρα ή ιστούς στο σώμα. Δύο από αυτές είναι οι ιντερλευκίνες (IL) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF). Στην παρουσία αυτών των δύο κυτοκινών στο αίμα οφείλεται η αύξηση των ορίων θερμορύθμισης του υποθαλάμου. Επειδή αυτές οι ουσίες εκκρίνονται από κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ονομάζονται ενδογενή πυρετογόνα. Ο πυρετός ενισχύει τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Ο υποθάλαμος έχοντας τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τις κυτοκίνες, μπορεί και αντιλαμβάνεται την παρουσία λοίμωξης ή κατεστραμμένου ιστού. Αυτό επιτρέπει την έναρξη πυρετού ως μέρος της συστημικής απάντησης του οργανισμού στη λοίμωξη.
Θεωρείται ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ζουν λιγότερο σε θερμοκρασίες πυρετού. Αν και υπάρχει κάποια αλήθεια σ’ αυτό για κάποιους μικροοργανισμούς ο κυριότερος λόγος εμφάνισης του πυρετού είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα ουδετερόφιλα (είδος λευκών αιμοσφαιρίων) εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα και βακτηριοκτόνο δραστηριότητα καθώς η θερμοκρασία αυξάνει από τους 36ο στους 400 C. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι η λειτουργία των μακροφάγων είναι αποτελεσματικότερη στους 390C. Καθώς τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα είναι τα πιο ενεργά φαγοκυτταρικά κύτταρα του οργανισμού θεωρείται ότι και η λειτουργία τους να “τρώνε” τα βακτήρια και τους ιούς είναι αποτελεσματικότερη στις αυξημένες θερμοκρασίες. Επίσης έχει δειχθεί ότι στους 390C βελτιώνονται και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η απελευθέρωση ιντερφερόνης και κυτοκινών, η ενεργοποίηση του συμπληρώματος και των λεμφοκυττάρων. Ακόμη σε συνθήκες πυρετού υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα μολυσμένα με ιό κύτταρα να αυτοκαταστραφούν οπότε και να σκοτωθούν και οι ιοί που περιέχουν.
Αν το ανοσοποιητικό σύστημα εργάζεται αποτελεσματικότερα σε εμπύρετο τότε η λοίμωξη θα αντιμετωπισθεί επιθετικότερα και γρηγορότερα. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η πορεία της ασθένειας προωθώντας γρήγορη ανάρρωση. Είναι λοιπόν λιγότερο πιθανό να συμβεί βλάβη των ιστών ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης όταν αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα σε εμπύρετους ασθενείς. Επιπρόσθετα σε αυτά τα οφέλη του πυρετού θα αυξηθεί και ο ρυθμός μεταβολισμού του σώματος επιτρέποντας έτσι τη γρηγορότερη αναγέννηση των ιστών.

Τέλος, θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε ένα ακόμα βίντεο, που όσο περίεργο κι αν φανεί σε κάποιους, είναι του κυρίου Τσιόδρα, από την ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, που έγινε στις 19/3 και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενά του από το 7ο έως το 8ο λεπτό.
Σας εύχομαι υπομονή, ψυχραιμία και δημιουργικότητα!

Να είστε πάντα καλά στην υγεία σας!

Μετάφραση από WHO (World Health Organization)

 

24 ΜΑΙΟΥ 2018

Οι 10 κυριότερες αιτίες θανάτου

Το 2016 οι μισοί από τους 56,9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως (54%) συνέβησαν λόγω των top 10 αιτιών θανάτου. Ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό είναι παγκόσμια οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι μετρώντας μαζί 15,2 εκατομμύρια θανάτους το 2016. Οι ασθένειες αυτές παραμένουν παγκοσμίως,τα τελευταία 15 χρόνια, ως η κύρια αιτία θανάτου.
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αφαίρεσε 3.0 εκατομμύρια ζωές το 2016, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα (μαζί με καρκίνους τραχείας και βρόγχου) προκάλεσε 1,7 εκατομμύρια θανάτους. Ο διαβήτης σκότωσε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016, από λιγότερο από 1 εκατομμύριο το 2000. Οι θάνατοι λόγω άνοιας υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ του 2000 και του 2016, καθιστώντας την 5η κύρια αιτία παγκόσμιων θανάτων το 2016 σε σύγκριση με το 14ο το 2000.
Τα τροχαία ατυχήματα σκότωσαν 1,4 εκατομμύρια άτομα το 2016. Περίπου τα τρία τέταρτα από αυτά (74%)ήταν άνδρες και αγόρια.

Οι κύριες αιτίες θανάτου ανά ομάδα οικονομικών εισοδημάτων

Το 2016 περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σε χώρες με χαμηλό εισοδήματος προκλήθηκαν από αιτίες της “ομάδας Ι”, οι οποίες περιλαμβάνουν τις μεταδοτικές ασθένειες, τις αιτίες σχετιζόμενες με τη μητρότητα, τις συνθήκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και τις διατροφικές ανεπάρκειες. Αντιθέτως, λιγότερο από το 7% των θανάτων σε χώρες με υψηλό εισόδημα οφειλόταν σε τέτοιες αιτίες. Οι λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος συγκαταλέγονταν στις κύριες αιτίες θανάτου σε όλες τις ομάδες εισοδήματος
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες προκάλεσαν το 71% των θανάτων παγκοσμίως, από 37% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα έως 88% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Όλες οι αιτίες, εκτός από μία από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ανήκαν σε μη μεταδοτικές ασθένειες. Ωστόσο, από την άποψη του απόλυτου αριθμού των θανάτων, το 78% των παγκόσμιων θανάτων από μη φυσιολογικούς παράγοντες παρατηρήθηκε στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Οι τραυματισμοί αφαίρεσαν 4.9 εκατομμύρια ζωές το 2016. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (29%) αυτών των θανάτων οφειλόταν σε τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα με 29,4 θανάτους ανά 100 000 κατοίκους – ο παγκόσμιος ρυθμός ήταν 18,8. Οι τραυματισμοί από την οδική κυκλοφορία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 10 αιτιών θανάτου σε χώρες χαμηλού, χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος.

Πηγή: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

——————

Τα στατιστικά ποσοστά αυτοκτονίας τυποποιημένα για την ηλικία έχουν ως εξής: Το 2016 σημειώθηκαν σχεδόν 800.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως. Αυτό δείχνει ετήσιο συνολικό ποσοστό αυτοκτονιών, τυποποιημένο για την ηλικία, 10,5 ανά 100 000 κατοίκους. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα είναι ότι οι νέοι ενήλικες και οι ηλικιωμένες γυναίκες σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας από τους ομολόγους τους σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ οι μεσήλικες άνδρες σε κράτη με υψηλό εισοδήμα έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας απ’ ότι οι μεσήλικες άνδρες σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα

800 000 άτομα παγκοσμίως αυτοκτονούν κάθε χρόνο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα)

Πηγή: https://www.who.int/data/gho/data/major-themes/health-and-well-being/GHO/health-and-well-being

——————

Μητρική θνησιμότητα

19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

• Το 2017, κάθε μέρα, περίπου 810 γυναίκες πέθαναν από αποτρέψιμες αιτίες σχετικές με εγκυμοσύνη και τοκετό
• Μεταξύ του 2000 και του 2017, ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας ( δηλαδή ο αριθμός μητρικών θανάτων ανά 100.000 ζώντες γεννήσεις) μειώθηκε κατά περίπου 38% σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Το 94% όλων των μητρικών θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και χαμηλομεσσαίου εισοδήματος.
• Οι νέοι έφηβοι (ηλικίας 10-14 ετών) αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου λόγω μιας εγκυμοσύνης σε σχέση με άλλης ηλικίας γυναίκες.
• Η εξειδικευμένη φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό μπορεί να σώσει τη ζωή των γυναικών και των νεογνών τους.

Πηγή: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/maternal-mortality

——————

ΠΑΙΔΙΑ: Μειόνωντας τη θνησιμότητα

19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

• Το 2018, περίπου 6,2 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 15 ετών έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από αποτρέψιμες αιτίες. Από αυτούς τους θανάτους, 5,3 εκατομμύρια συνέβησαν τα πρώτα 5 χρόνια ζωής, με σχεδόν τα μισά από αυτά στον πρώτο μήνα ζωής
• Οι κύριες αιτίες θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών είναι οι επιπλοκές του πρόωρου τοκετού, η πνευμονία, η ασφυξία κατά τη γέννηση, οι συγγενείς ανωμαλίες, η διάρροια και η ελονοσία. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς τους θανάτους είναι στα νεογνά.
• Περισσότεροι από τους μισούς αυτούς πρόωρους θανάτους παιδιιών μπορούν να προληφθούν ή μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές και οικονομικά προσιτές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποίησης, επαρκούς διατροφής, ασφαλούς ύδατος και τροφής και κατάλληλης φροντίδας από εκπαιδευμένο ιατρό όταν χρειαστεί.
• Τα παιδιά στην Υποσαχάρια Αφρική έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 5 ετών από ότι τα παιδιά στις υψηλά αναπτυγμένες χώρες.

Πηγή: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/children-reducing-mortality

——————

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες και ο διαβήτης, είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο. Αυτή η αόρατη επιδημία είναι μια υποεκτιμημένη αιτία της φτώχειας και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών. H επιβάρυνση αυξάνεται – ο αριθμός ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων που επηρεάζονται ολοένα αυξάνεται. Πίσω από τις κυριότερες αιτίες των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων κρύβονται συνήθεις παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να τροποποιηθούν. Περιλαμβάνουν τον καπνό, την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, την ανθυγιεινή διατροφή, την ανεπαρκή σωματική άσκηση, το υπερβολικό βάρος / την παχυσαρκία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την αυξημένη χοληστερόλη. Η απειλή των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων μπορεί να ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις. Όσον αφορά το οικονομικό είναι ιδιαίτερα αποδοτικές. Η επιτυχία γι’ αυτό απαιτεί την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη δράση της ηγεσίας των κυβερνήσεων των διαφόρων χωρών.

Πηγή:
https://www.who.int/data/gho/data/themes/noncommunicable-diseases/GHO/noncommunicable-diseases

Τι μπορούμε να κάνουμε όλη μέρα με τα παιδιά

Τι μπορούμε να κάνουμε όλη μέρα με τα παιδιά

Τι μπορούμε να κάνουμε όλη μέρα με τα παιδιά

The Great Pause

A Tale for Young Children

Σας παραπέμπω σε ένα όμορφο παραμύθι για να διαβάσετε στα παιδιά σας, πολύ επίκαιρο.

Η μετάφρασή του μπορεί να γίνει αυτόματα στα ελληνικά με την αντίστοιχη επιλογή πάνω δεξιά στη σελίδα που βρίσκεται το παραμύθι.

Εύχομαι να το ευχαριστηθείτε.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Ο κορωνοϊός τελικά φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες. Φυσικά σε κάποιους έφερε αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους ή και για τους ίδιους. Ευτυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί των κρουσμάτων και των  θανάτων είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα κι ελπίζω να παραμείνει έτσι.

Τι κάνουν όμως στο σπίτι οι μαμάδες (ή οι μπαμπάδες) με τα παιδιά που δεν έχουν σχολείο και οι ίδιοι δεν δουλεύουν ή έχουν άδεια; Είναι πράγματι μια σπάνια ευκαιρία να είμαστε με τα παιδιά στο σπίτι μας αφού συνήθως είμαστε όλοι μαζί σε διακοπές (π.χ. χωριό, ξενοδοχείο, κλπ.). Ιδού λοιπόν μερικές ιδέες:

  • μας δίνουν τη βοήθεια που μπορεί το καθένα σε μια ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα σπιτιού
  • ανάλογα με την ηλικία κάνουν (μόνα τους ή μαζί μας) εκκαθάριση των παιχνιδιών, των βιβλίων και των ρούχων τους
  • αυξάνει η ώρα του μπάνιου με μούλιασμα στη μπανιέρα και λίγο αιθέριo έλαιο λεβάντας για χαλάρωση και στη συνέχεια κάνει ο ένας στον άλλο μασάζ με κρέμα ή λάδι
  • ευκαιρία να μαγειρέψουμε όλοι μαζί και τα μεγαλύτερα παιδιά μόνα τους ή με την επίβλεψή μας
  • να παίξουν όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια που μάλιστα μερικά από αυτά τα έχουν ξεχάσει εντελώς
  • βόλτες στη φύση που βρίσκεται κοντά μας
  • η τηλεόραση θα είναι αναπόφευκτη. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε να δουν τα περισσότερο “αθώα” και χαλαρωτικά. Για παράδειγμα όχι σειρές που σε κρατούν σε αγωνία αλλά κλασσικές παλιές ελληνικές και ξένες ταινίες (π.χ. ΕΤ, επιστροφή στο μέλλον, κλπ)
  • περιορισμός των γλυκών και διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • σύσφιξη σχέσεων μικρών και μεγάλων

Καλή επιτυχία και καλή ψαριά!