Οι βιολογικές ανάγκες του νεογέννητου

Είναι από παλιά γνωστό ότι οι ανάγκες των νεογέννητων είναι τα εξής: μαμ, κακά και νάνι. Είναι όμως μόνον αυτές; Πώς τις ικανοποιούμε ώστε τα νεογέννητα να είναι ευχαριστημένα;

Κατ’ αρχήν τα μωρά επειδή είναι μικρότερα δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερες ανάγκες από τους ενήλικες. Έχουν σχεδόν τις ίδιες ανάγκες: να φάνε χωρίς άγχος με ηρεμία και αγάπη, να πέψουν το φαγητό(και να κάνουν κακά), να επικοινωνήσουν (ανάλογα με την ηλικία) με τους δικούς τους, να κινηθούν και να παίξουν ανάλογα με την ηλικία τους, να έχουν στιγμές χαλάρωσης, τρυφερότητας και ησυχίας και τελικά να κοιμηθούν. Άρα λοιπόν οι βιολογικές τους ανάγκες δεν αποτελούν απλά διαδικασίες που απαιτούν ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Φυσικά λόγω του μικρού μεγέθους τους οι γονείς χρειάζονται κάποιο χρόνο για να το συνηθίσουν.

Τα νεογνά έχουν όλες αυτές τις ανάγκες, που δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν μόνα τους. Διαθέτουν κι έναν μοναδικό τρόπο (τις πρώτες εβδομάδες ζωής τουλάχιστον) να ησυχάζουν: το θηλασμό. Ο θηλασμός προσφέρει εκτός του φαγητού, θερμότητα ψυχική και φυσική, επαφή – αγκαλιά, ενεργοποίηση του γαστρεντερικού τους συστήματος και τελικά ηρεμία. Και να ήξεραν να μιλήσουν πάλι δε θα μπορούσαν να τα ξεχωρίσουν αφού έχουν περάσει 10 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας. Τι σημαίνει αυτό; Το κυριότερο ότι η άνωση του νερού τους έδινε μια αίσθηση ισορροπίας κι ελευθερίας στην κίνηση σε αντίθεση με τη βαρύτητα της γης όπου η κίνησή τους είναι περιορισμένη. Εκτός αυτού πείνα και δίψα δεν βίωσαν, δεν έκαναν κακά, τη διαφορά ζέστης και κρύου δεν τη αντιλήφθηκαν, η αίσθηση της αφής γνώρισε μόνον αυτήν του νερού, δεν έβλεπαν και η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους αντιστοιχεί σε ύπνο (REM και non-REM). Το σίγουρο είναι ότι ακούνε από νωρίς γι’ αυτό συνιστάται να μιλάς και να τραγουδάς στο έμβρυο.

Άμεσα γεννιέται το ερώτημα: πώς θα ξέρω τι ακριβώς του συμβαίνει κάθε στιγμή ώστε να ικανοποιήσω τις ανάγκες του;

Η αναγνώριση των βασικών αναγκών ενός νεογνού είναι μια διαδικασία αμφίδρομη αφού και τα δύο μέρη γονείς και μωρό δεν γνωρίζουν. Όλα ξεκινούν με το θηλασμό και την αγκαλιά. Εκεί κατά κανόνα το μωρό είναι ήρεμο. Μετά τις πρώτες 10 μέρες που θα έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης και οι γονείς θα έχουν κάπως βρει τους ρυθμούς τους αρχίζει η παρατήρηση που θα την αναλύσουμε πολύ σύντομα.

Νεογέννητο