Παρατηρώντας το νεογέννητο

Τι ακριβώς είναι η παρατήρηση;

Γενικά είναι η προσεκτική, επισταμένη θέαση αντικειμένου ή γεγονότος ή και ανθρώπου. Φυσικά όταν παρατηρούμε κάτι ταυτόχρονα θέτουμε κι έναν σκοπό πχ το περπάτημα ενός ανθρώπου ή την ανάπτυξη ενός φυτού και όχι γενικά ένα φυτό ή κάποιον άνθρωπο. Βέβαια σε κάθε είδους παρατήρηση πάντα συμπεριλαμβάνεται και η αυτοπαρατήρηση. Δηλαδή, ο παρατηρητής εξετάζει πάντα προσεκτικά τη δικιά του συμπεριφορά και τα δικά του συναισθήματα κατά τη διάρκεια της παρατήρησης. Φυσικά όλ’ αυτά φαίνονται βουνό σε μια νέα μητέρα. Έχει άλλωστε τόσα να κάνει και μάλιστα πού να βρεθεί χρόνος και γι αυτήν την πολυτέλεια. Είναι όμως πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου ή τελικά το αντίθετο;
“Τα μωρά δεν έρχονται με εγχειρίδιο χρήσης” – αυτά αποτελούν το εγχειρίδιο και γι’ αυτό με την παρατήρηση θα το “διαβάσουμε”! Όταν ο γονιός στρέφει την προσοχή του στο μωρό του, προσπαθεί να το καταλάβει και να το γνωρίσει από τις κινήσεις, τις εκφράσεις και το κλάμα του. Τότε θα μπορέσει σταδιακά ( κι όχι πάντα αρχικά) να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του μωρού το οποίο όταν νιώθει ότι γίνεται κατανοητό αναπτύσσει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αίσθηση εμπιστοσύνης.

Πότε και πώς γίνεται η παρατήρηση;

Αρχικά πραγματοποιείται στην παρούσα στιγμή. Δεν παρατηρούμε αν το μωρό συμπεριφέρεται καλά ή κακά, αν κάνει αυτό που θέλουμε ή περιμένουμε, αν είναι όμορφο ή άσχημο. Παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο μια μοναδική ανθρώπινη οντότητα,που βρέθηκε μαζί μας, ανταποκρίνεται στο περιβάλλον της. Αν κάποια στιγμή νιώσετε ότι κολλήσατε τότε αναρωτηθείτε “τι θέλει αυτήν τη στιγμή το μωρό που είναι στην αγκαλιά;” Αφήστε την περιέργεια να σας καταλάβει χωρίς βιασύνη. Για τις πρώτες δε μέρες ζωής του μωρού οι γονείς χρειάζεστε σίγουρα τη βοήθεια ένας του άλλου.

Συμβουλές για την παρατήρηση

• Κόψτε ταχύτητα – επιβραδύνετε. Απλά παρατηρήστε. Η παρατήρηση περιλαμβάνει προσεκτική και συνειδητή παρακολούθηση. Να είστε περίεργοι για το τι κάνει.
• Προσπαθήστε να φανταστείτε τι βιώνει και αισθάνεται.
• Γιατί νομίζετε ότι αισθάνεται έτσι; Ποια είναι τα στοιχεία ή τα μηνύματα της για εσάς; Τι παρατηρείτε;
• Τι παρατηρείτε για την αυθόρμητη δραστηριότητά του; Τι προσπαθεί να επικοινωνήσει;
• Όταν κολλήσετε, προσπαθήστε να γίνετε απλά εξεταστικοί. Περιγράψτε με λόγια τι βλέπετε να κάνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή.
• Όταν το μυαλό σας ξεφεύγει – κάτι που θα κάνει συχνά – απλά το επαναφέρετε στην παρούσα στιγμή. Αφήστε το μωρό να είναι το επίκεντρό σας.
• Προσπαθήστε να προσδιορίσετε σε ποια από τις 6 καταστάσεις συνείδησης βρίσκεται. (δες σε προηγούμενη ανάρτηση)

Νεογέννητο