Μετά τις διακοπές

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως σημαίνουν ξεκούραση, μπάνια στη θάλασσα, νέα τοπία, νέες γεύσεις γλυκές ή αλμυρές, για κάποιους περπάτημα στη φύση ή καθόλου περπάτημα για κάποιους άλλους. Ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να διακόψει τη ρουτίνα του και να βιώσει μία νέα κατάσταση πιο ενδιαφέρουσα και πιο ξεκούραστη. Τα παιδιά συνήθως βιώνουν περισσότερο παιχνίδι, γλυκά, παγωτά, περισσότερη περιπέτεια και ίσως περισσότερο ύπνο. Μερικές φορές μάλιστα έρχονται αντιμέτωπα με εντελώς νέα για αυτά περιβάλλοντα και παραστάσεις.

Όλες αυτές λοιπόν τις νέες εμπειρίες χρειάζεται κάποιο χρόνο για να τις επεξεργαστεί κάποιος, ενήλικας ή παιδί (ανάλογα με την ηλικία), σε όλα τα επίπεδα σωματικά, νοητικά και ψυχικά.Γι’ αυτό και οι περισσότεροι μετά τις διακοπές νιώθουν “κουρασμένοι”. Τα παιδιά σπάνια το εκφράζουν λεκτικά ή με τη συμπεριφορά τους. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για την καλύτερη προσαρμογή στη νέα φθινοπωρινή πραγματικότητα.

• Η επιστροφή θα ήταν καλό να γίνει δύο με τρεις μέρες πριν επιστρέψετε την εργασία σας.
• Εκφράστε τα συναισθήματά σας για το τέλος των διακοπών και μοιραστείτε τα με τα παιδιά σας ακόμα και αν είναι βρέφη και δεν μιλούν.
• Σκεφτείτε τι σας βοηθούσε στις διακοπές να λειτουργείτε καλύτερα σε οποιοδήποτε επίπεδο π.χ. σωματική δραστηριότητα, είδος φαγητού, επαφή με τη φύση ή κουβέντα με φίλους κλπ. Βρείτε τρόπο να το εφαρμόσετε στη νέα χρονιά κάνονταςπ.χ. βόλτες στο βουνό, στο πάρκο ή σε κήπους τις καθημερινές ή τα σαββατοκύριακα. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εφαρμόσει κάτι ανάλογο.
• Συζητήστε και μοιραστείτε όλοι μαζί: τι σας άρεσε και τι δεν σας άρεσε στις διακοπές, αν θα ξαναπάτε άλλη φορά στο ίδιο μέρος, αν κάτι δεν ήταν χαλαρωτικό, κλπ
• Για μία μέρα θα ήταν καλό να φάτε ελαφρύ φαγητό που έχει φρούτα και λαχανικά και σταδιακά να επανέλθετε στα συνηθισμένα ή να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε νέες συνταγές.
• Για μία μέρα κάντε αν μπορείτε διακοπές στο σπίτι σας πριν επιστρέψετε στη ρουτίνα σας και βρείτε τρόπους να την μεταμορφώσετε έτσιώστε να γίνει λιγότερο κουραστική.

Καλή σχολική χρονιά!

Μετά τις διακοπές